SeaJazz ställer om till pop up-festival!

”In i det sista hoppades vi att kunna genomföra en festival som vanligt på Holmön. Men osäkerheten kring utvecklingen i pandemin kombinerat med situationen kring färjetrafiken, gör att vi inte kan vänta längre utan tvingas hitta ett nytt format för årets upplaga av Holmö SeaJazz.” Det säger ordföranden Peter Sedlacek. ”Vår alternativa plan är att banden får möjlighet att spela på valfritt ställe under sommaren och hösten, förhoppningsvis även på Holmön” säger festivalgeneralen Henrik Sjöberg.

I takt med att smittspridningen gått ner samtidigt som vaccinationstakten gått allt snabbare har festivalledningen sett mycket positivt på möjligheterna att genomföra en festival. Men osäkerheten kring eventuella nya mutationer gör att de nu tvingas fatta beslutet att ställa in festivalen. Trafikverkets beslut om minskade möjligheter att hyra extraturer gör det också svårt att genomföra festivalen som planerat.

”Jag är mycket ledsen och trött på situationen. Det ligger mycket arbete bakom årets program som jag är oerhört stolt över”, säger festivalgeneral Henrik Sjöberg. ”Men vi hoppas att vår alternativa plan kommer att glädja jazzälskare under sensommaren och hösten”, fortsätter han.

Festivalen bestämde tidigt att de medverkande skulle gå skadeslösa om festivalen ställdes in. Alla medverkande erbjuds fullt gage tack vare tillmötesgående från Umeå Kultur. På det sättet stöttas musiklivet och musikerna. Bandens motprestation blir att spela på valfritt ställe under sommaren och hösten. Gaget är ju redan betalt så det blir ett sätt för musikerna att ändå få spela sin musik och kanske få visa upp sig i sammanhang som annars inte skulle blivit av. Detta kan i sin tur generera fler spelningar för banden.

”När banden spelar så sprider vi samtidigt medvetenheten om festivalen, vilket gör att vi förhoppningsvis får fler besökare i framtiden”, säger Peter. ”Vi gör det här inte bara för musikerna, utan för att vi tycker att Holmön är en så fantastisk plats. En inställd festival är ett hårt slag för besöksnäringen på ön och det gör ont varje gång vi tvingas ställa in. I år hade vi kommit överens både med restaurangen Novas Inn och caféverksamheten på ”Panget” om att servera mat och fika under festivalen”, fortsätter han.

Men som sagt, det kommer tillfällen att ta del av den musik som skulle ha presenterats på Holmön. Det är ett brett och kompetent utbud minsann. Allt från melankolisk jazz inspirerad av de djupa skogarna via fusionjazz och traditionell storbandsswing till saxofonisten Jonas Knutsson och den argentinska slagverkaren, kompositören och sångerskan Liliana Zavala. De sistnämnda två tillsammans med den lokala orkestern Hensjo i ny, spännande och gränsöverskridande musik. Spelningarna ska ske i Umeå, och förhoppningsvis på Holmön, men också i vårat grannland Finland. Medlemmarna i ett av banden är nämligen bosatta i Österbotten.

”Det blir spännande att se var och när de olika banden dyker upp. Kanske får vi se uppträdande på lite oväntade ställen under hösten. Håll utkik!”, avslutar Henrik med ett finurligt leende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *