jun
18

SeaJazz ställer om till pop up-festival!

”In i det sista hoppades vi att kunna genomföra en festival som vanligt på Holmön. Men osäkerheten kring utvecklingen i pandemin kombinerat med situationen kring färjetrafiken, gör att vi inte kan vänta längre utan tvingas hitta ett nytt format för årets upplaga av Holmö SeaJazz.” Det säger ordföranden Peter Sedlacek. ”Vår alternativa plan är att banden får möjlighet att spela på valfritt ställe under sommaren och hösten, förhoppningsvis även på Holmön” säger festivalgeneralen Henrik Sjöberg.

I takt med att smittspridningen gått ner samtidigt som vaccinationstakten gått allt snabbare har festivalledningen sett mycket positivt på möjligheterna att genomföra en festival. Men osäkerheten kring eventuella nya mutationer gör att de nu tvingas fatta beslutet att ställa in festivalen. Trafikverkets beslut om minskade möjligheter att hyra extraturer gör det också svårt att genomföra festivalen som planerat.

”Jag är mycket ledsen och trött på situationen. Det ligger mycket arbete bakom årets program som jag är oerhört stolt över”, säger festivalgeneral Henrik Sjöberg. ”Men vi hoppas att vår alternativa plan kommer att glädja jazzälskare under sensommaren och hösten”, fortsätter han.

Festivalen bestämde tidigt att de medverkande skulle gå skadeslösa om festivalen ställdes in. Alla medverkande erbjuds fullt gage tack vare tillmötesgående från Umeå Kultur. På det sättet stöttas musiklivet och musikerna. Bandens motprestation blir att spela på valfritt ställe under sommaren och hösten. Gaget är ju redan betalt så det blir ett sätt för musikerna att ändå få spela sin musik och kanske få visa upp sig i sammanhang som annars inte skulle blivit av. Detta kan i sin tur generera fler spelningar för banden.

”När banden spelar så sprider vi samtidigt medvetenheten om festivalen, vilket gör att vi förhoppningsvis får fler besökare i framtiden”, säger Peter. ”Vi gör det här inte bara för musikerna, utan för att vi tycker att Holmön är en så fantastisk plats. En inställd festival är ett hårt slag för besöksnäringen på ön och det gör ont varje gång vi tvingas ställa in. I år hade vi kommit överens både med restaurangen Novas Inn och caféverksamheten på ”Panget” om att servera mat och fika under festivalen”, fortsätter han.

Men som sagt, det kommer tillfällen att ta del av den musik som skulle ha presenterats på Holmön. Det är ett brett och kompetent utbud minsann. Allt från melankolisk jazz inspirerad av de djupa skogarna via fusionjazz och traditionell storbandsswing till saxofonisten Jonas Knutsson och den argentinska slagverkaren, kompositören och sångerskan Liliana Zavala. De sistnämnda två tillsammans med den lokala orkestern Hensjo i ny, spännande och gränsöverskridande musik. Spelningarna ska ske i Umeå, och förhoppningsvis på Holmön, men också i vårat grannland Finland. Medlemmarna i ett av banden är nämligen bosatta i Österbotten.

”Det blir spännande att se var och när de olika banden dyker upp. Kanske får vi se uppträdande på lite oväntade ställen under hösten. Håll utkik!”, avslutar Henrik med ett finurligt leende.

maj
11

Programmet är klart för Seajazz 2020

Programmet är klart och här kommer ett viktigt meddelande och styrkebesked från oss.

”Det är en utmaning att arrangera en jazzfestival i dessa Corona-tider”, säger ordförande Peter Sedlaceck. Men Seajazz tar sig an uppgiften med kraft. ”Vi utgår fortfarande från att det skall gå att genomföra en festival som planerat ute på Holmön. Men om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten fortfarande kvarstår i slutet på sommaren så kommer hela festivalen ändå att genomföras”, fortsätter Peter. Det blir då utan fysisk publik närvarande. Hela festivalen flyttar ut i cyberrymden och sänds direkt hem till TV:soffan, datorn eller telefonen. ”Vi har en tydlig plan för hur detta skall gå till och förhoppningen är att vi kan göra sändningen på vår ordinarie scen på Holmön. På det sättet kan publiken komma så nära den riktiga känslan av spelplatsen och dess atmosfär som möjligt. Om det inte är genomförbart kommer festivalen att sändas från en scen i Umeå”, avslutar Peter.

Programmet är klart och det är ett brett och kompetent program som festivalgeneral Henrik Sjöberg lyckats boka i år. Hans egna band HENSJO samarbetar i år med saxofonvirtuosen Jonas Knutsson samt den argentinske slagverkaren, sångaren och kompositören Liliana Zavala. ”Det blir egna kompositioner i nya specialskrivna arrangemang. Musiken är både subtil och kraftfull, medryckande rytmisk och är inspirerad av musik från hela världen”, säger Henrik.

Finland och Österbotten gästar jazzfesten med Ostrobothnia Jazz Sextett. De spelar mestadels musik av den argentinske kompositören Astor Piazzolla, men även arrangemang av lokala melodier kommer att framföras. De spelar en musik som kan liknas vid kammar-jazz. Här ges stor vikt åt dynamik och ett friare rytmiskt förhållande jämfört med mera traditionell jazz. De fick lysande recensioner från sin CD Hotel Astor: ”Samspelet är tajt och arrangemangen sitter som en smäck med livfulla soloutflykter från alla inblandade”, Andreas Backelund (LIRA).

Om Covid-19 fortsatt sätter käppar i hjulen och OJS inte har möjlighet att resa till Sverige kommer de att spela in sitt framträdande. Det kommer sedan att sändas i samband med direktsändningen av festivalen.

Det blir en del fusion-jazz under festivalen. ”Vi är väldigt glada att i år få bjuda på både ungdomar och mer garvade musiker i genren”, säger Henrik. Först ut är ett resultat av ett samarbete med Kulturskolan. Nämligen deras eget Fusionband bestående av unga lovande musiker. Elin Dahlberg, pianist i bandet: ”Det ska bli fantastiskt kul att få spela på en riktig jazzfestival. Det är första gången för oss. Nu måste man öva hela sommaren så att man är i form när det gäller.”

Detta följs upp av Widding-Sandström. En sextett av skickliga lokala musiker verksamma i Umeå. Gruppen spelar musik komponerad av pianisten Göran Widding i arrangemang av gitarristen Rickard Sandström. Musiken kan beskrivas som rytmisk och melodisk fusionsmusik med influenser från funk, jazz, latin, rock och progg.

Den traditionella swingen representeras i år av VA Big Band. De spelar traditionell swing från den tid då storbandsmusiken dominerade dansbanorna. I front på sång hittar vi Maud Sparrman och Janne Pettersson som tar sig an uppgiften med den äran. ”Det är första gången VA besöker festivalen vilket gör oss extra glada”, fyller Göran Sjöberg i. Han är kassör i föreningen.

Från Tjeckien kommer flöjtisten, basklarinettisten och kompositören Žofie Kašparová med sitt band. Musiken är inspirerad av de djupa skogarna om hösten, staden mitt i natten, spegelblanka sjöar, tystnaden en vintermorgon, landskapet utanför tågfönstret och fönstret bakom dina stängda ögon… Det genrelösa soundet av den melankoliska flöjten, saxofonen, trumpeten och kontrabasen innehåller influenser av jazz, olika typer av världsmusik, minimalism, arabiska rytmer och skandinavisk och tjeckisk folkmusik. Bandet framträder i Kyrkan på söndag den 9 augusti om det blir som planerat. I annat fall ingår de i det ordinarie programmet som streamas på lördag den 8 augusti.

Även i år som synes ett gediget och blandat program som inte lämnar någon oberörd. En festival väl värd ett besök. Varmt välkommen fysiskt eller om det blir i cyberrymden.

sep
13

Lyckad festival med Holmön SeaJazz!

SeaJazz 2019 genomfördes i solsken och med gemytlig stämning. Musiken var varmt uppskattad av publiken. Här spelar festivalens hedersgäst Göran Teljebäck tillsammans med Svante Lindroth och Markus Falck i TeljeRoth  och Falck.
Holmöjazzens vänner samarbetar med @umeaenergi för att göra Umeå bättre. Vi har därför genomfört Holmön SeaJazz, en insats för en mer hållbar framtid i Umeå.
#vigörumeåbättre

TeljeRoth och Falk

maj
3

Daniel Lindström till SeaJazz Holmön!

Daniel Lindström är sångare, låtskrivare och Idolvinnare. Han har rötterna i Umeå och fötterna på jorden. Hjärtat sitter på rätta stället. Daniel har vunnit pris som Bästa Artist på Nordic Music Awards och hans första singel sålde dubbel platina. Vi är många som trollbundits av hans fantastiska soul-röst.

Vi är stolta och glada att han nu besöker sommarens upplaga av SeaJazz den 10 augusti på Holmön. Och det med besked! Daniel backas nämligen upp av det nybildade storbandet Henrik Sjöberg Jazz Orchestra (HENSJO) som består av inte mindre än 14 musiker  av absolut toppklass. Det blir både egna och andras kompositioner i specialskrivna arrangemang.

Här får Daniel stort utrymme att glänsa på hemmaplan både geografiskt och genremässigt. ”Det blir soul och funk så det står härliga till och publiken kommer att få svårt att sitta still i sina stolar” säger Daniel som längtar till soliga Holmön i sommar.

HENSJO består av:
Peter Lindqvist – altsax, flöjt
Peter Nordvall, tenor, klarinett – flöjt, altflöjt
Patrik Engelbert – baryton, basklarinett, flöjt
Peter Nygren – trombon
Mathias Petersson – bastrombon
Tobias Udd – trumpet, flygelhorn
Anders Jonsson – trumpet, flygelhorn
Henrik Sjöberg – trumpet, flygelhorn
Rickard Jokela – bas
Göran Turborn – gitarr
Emil Lundberg – trummor
Ester Mellberg – klaviatur
Madeleine Kovács – sång
Maya Arctaedius – sång

apr
17

Holmön Seajazz 10-11 augusti 2019 – programmet klarnar!


Hej jazzvänner!
Återigen radar vi upp ett antal godbitar med Västerbottensanknytning!

Ryggraden i uppträdandena på Holmögården lördag kväll blir det nya tolvmannabandet Henrik Sjöberg JazzOrchestra (HENSJO) som backar upp Daniel Lindström. Vi har också flera andra fina grupper. Kom och njut och köp en bit grillat med dryck till!

Biljettpriset är som vanligt 200 kr men vi erbjuder extrapris 150 kr för medlemmar i Holmöns hamnförening, Hembygdsföreningen, Holmöaffären ekonomisk förening, Båtmuséets vänner samt Föreningen jazz i Umeå (Umeå jazzstudio)! Studerande samt ungdomar under 18 år gratis.

På söndagen kommer Klyv-Olle trio till Holmöns kyrka klockan 13. Då blir det frivillig summa i inträde.

Mer information kommer här vartefter.

Välkomna!

Holmjazzens vänner