Äntligen Jazz på Holmön igen!

”Det är med stor glädje vi nu äntligen får anordna en jazzfest på Holmön igen, säger en mycket glad och entusiastisk Peter Sedlacek, ordförande för Holmöns alldeles egna jazzfestival SeaJazz. Efter två inställda festivaler är det nu återigen dags för en ny upplaga. Som vanligt med ett brett utbud av akter.

Festivalgeneral Henrik Sjöberg kan i år presentera ett gediget och brett program väl förankrat i den norrländska och österbottniska jazzmyllan med lite gästspel från Dalarna. Programmet håller hög kvalitet med mycket egenproducerad musik. Ibland gränsöverskridande och ibland traditionsburen som sig bör.

Meta Roos besöker festivalen tillsammans med Danne Johansson Kvartett. Det är en prisad jazzsångerska vi får möta. 1988 fick hon Ulla Billqvist-stipendiet och hon har även fått Anita O´Day-priset, Monica Zetterlund-stipendiet och Jan Johansson-stipendiet. Listan på duktiga musiker och sångkollegor som Meta mött på estraden kan göras oändligt lång, bland andra som solist i Claes Cronas trio, Georgie Fame, Putte Wickman, Arne Domnerus med flera. Meta har också medverkat som sångerska i flera filmer, debuten skedde i filmen ”1939”. Hon sjöng även ledmotivet ”En värld full av liv” i Walt Disneys ”Lejonkungen.

Danne Johansson kvartett består av Dan Johansson, trumpet, Tommy Lakso, gitarr, Hanz de Waard, bas och Jerker Johansson, trummor. Bandet har bland annat samarbetat med artister som Lasse Lystedt, Bernt Rosengren och Deborah Carter.

Från våra grannar i Österbotten kommer storbandet NUBB som står för Nordwall Udd Big Band. Med sig på scenen har de den unga lovande sångerskan Rebecca Varhama. Hon går under artistnamnet Remiha och är en finlandssvensk artist. Hennes röst är stark med ett känsligt, ärligt och personligt uttryck. I maj 2022 släppte hon sitt debutalbum ”In Between” med elva nyskrivna låtar i alternativ folk/soul-anda.

Förutom några av Rebeccas egna låtar kommer bandet att slå till med några riktiga storbandsstänkare. Det blir lite blandad kompott med låtar som ”License to kil” och ”Life on Mars”.

Friläge spelar egenskriven musik som genremässigt rör sig i popspektrat, men med inslag av lite allt möjligt. Ibland jazz, ibland funk, ibland nåt helt annat som de tycker låter bra. Texter på svenska som avhandlar både dejting-tv, frisördilemman och feg ungdomskärlek. Bandet varierar vem som spelar vilket instrument och har på senare tid vant sig vid att alltid ha gäster med på scen. Så kommer det bli även denna gång. På scenen kommer dessa instrument och personer att finnas: trummor, bas, gitarr, piano, sång, flygelhorn, melodika, percussion, Petra Sääf, Helena Burström, Emma Burström, och gästerna såklart!

 Oscar Fridolfsson Band spelar musik där melodierna ligger i fokus. Oftast är låtarna komponerade av bandmedlemmarna och även om bandet har jazzen som utgångspunkt kan man ana influenser från både folkmusik och pop. Bandet består av Emma Burström, sång och div andra instrument, Jens Marklund, saxofon, Hannes Lundberg, gitarr, Thomas Burström, piano, Tobias Petersson, bas och Oscar själv på trummor.

Vasakyrkan Big Band bildades 2011 och leds av Isak Samuelsson. Bandet spelar mestadels egna arrangemang och har de senaste åren spelat psalmer samt samarbetat med gospelkören Messenger. På söndagen lyfter de taket i kyrkan.

”Jag är så otroligt, väldans glad att kunna presentera detta program på Holmön den 13 och 14 augusti. Fantastiska musiker i en fantastisk miljö. Och med en renoverad färja och extratur kl 11 på lördag borgar det för succe”, avslutar festivalgeneral Henrik Sjöberg.