Programmet är klart för Seajazz 2020
Programmet är klart och här kommer ett viktigt meddelande och styrkebesked från oss.
”Det är en utmaning att arrangera en jazzfestival i dessa Corona-tider”, säger ordförande Peter Sedlaceck. Men Seajazz tar sig an uppgiften med kraft. ”Vi utgår fortfarande från att det skall gå att genomföra en festival som planerat ute på Holmön. Men om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten fortfarande kvarstår i slutet på sommaren så kommer hela festivalen ändå att genomföras”, fortsätter Peter. Det blir då utan fysisk publik närvarande. Hela festivalen flyttar ut i cyberrymden och sänds direkt hem till TV:soffan, datorn eller telefonen. ”Vi har en tydlig plan för hur detta skall gå till och förhoppningen är att vi kan göra sändningen på vår ordinarie scen på Holmön. På det sättet kan publiken komma så nära den riktiga känslan av spelplatsen och dess atmosfär som möjligt. Om det inte är genomförbart kommer festivalen att sändas från en scen i Umeå”, avslutar Peter.
Programmet är klart och det är ett brett och kompetent program som festivalgeneral Henrik Sjöberg lyckats boka i år. Hans egna band HENSJO samarbetar i år med saxofonvirtuosen Jonas Knutsson samt den argentinske slagverkaren, sångaren och kompositören Liliana Zavala. ”Det blir egna kompositioner i nya specialskrivna arrangemang. Musiken är både subtil och kraftfull, medryckande rytmisk och är inspirerad av musik från hela världen”, säger Henrik.
Finland och Österbotten gästar jazzfesten med Ostrobothnia Jazz Sextett. De spelar mestadels musik av den argentinske kompositören Astor Piazzolla, men även arrangemang av lokala melodier kommer att framföras. De spelar en musik som kan liknas vid kammar-jazz. Här ges stor vikt åt dynamik och ett friare rytmiskt förhållande jämfört med mera traditionell jazz. De fick lysande recensioner från sin CD Hotel Astor: ”Samspelet är tajt och arrangemangen sitter som en smäck med livfulla soloutflykter från alla inblandade”, Andreas Backelund (LIRA).
Om Covid-19 fortsatt sätter käppar i hjulen och OJS inte har möjlighet att resa till Sverige kommer de att spela in sitt framträdande. Det kommer sedan att sändas i samband med direktsändningen av festivalen.
Det blir en del fusion-jazz under festivalen. ”Vi är väldigt glada att i år få bjuda på både ungdomar och mer garvade musiker i genren”, säger Henrik. Först ut är ett resultat av ett samarbete med Kulturskolan. Nämligen deras eget Fusionband bestående av unga lovande musiker. Elin Dahlberg, pianist i bandet: ”Det ska bli fantastiskt kul att få spela på en riktig jazzfestival. Det är första gången för oss. Nu måste man öva hela sommaren så att man är i form när det gäller.”
Detta följs upp av Widding-Sandström. En sextett av skickliga lokala musiker verksamma i Umeå. Gruppen spelar musik komponerad av pianisten Göran Widding i arrangemang av gitarristen Rickard Sandström. Musiken kan beskrivas som rytmisk och melodisk fusionsmusik med influenser från funk, jazz, latin, rock och progg.
Den traditionella swingen representeras i år av VA Big Band. De spelar traditionell swing från den tid då storbandsmusiken dominerade dansbanorna. I front på sång hittar vi Maud Sparrman och Janne Pettersson som tar sig an uppgiften med den äran. ”Det är första gången VA besöker festivalen vilket gör oss extra glada”, fyller Göran Sjöberg i. Han är kassör i föreningen.
Från Tjeckien kommer flöjtisten, basklarinettisten och kompositören Žofie Kašparová med sitt band. Musiken är inspirerad av de djupa skogarna om hösten, staden mitt i natten, spegelblanka sjöar, tystnaden en vintermorgon, landskapet utanför tågfönstret och fönstret bakom dina stängda ögon… Det genrelösa soundet av den melankoliska flöjten, saxofonen, trumpeten och kontrabasen innehåller influenser av jazz, olika typer av världsmusik, minimalism, arabiska rytmer och skandinavisk och tjeckisk folkmusik. Bandet framträder i Kyrkan på söndag den 9 augusti om det blir som planerat. I annat fall ingår de i det ordinarie programmet som streamas på lördag den 8 augusti.
Även i år som synes ett gediget och blandat program som inte lämnar någon oberörd. En festival väl värd ett besök. Varmt välkommen fysiskt eller om det blir i cyberrymden.