Tack till våra sponsorer!
Umeå kultur
Umeå Näringslivsservice
Umeå kommun LLU-stöd
Veteranpoolen
Visit Umeå
Kulturens bildningsförbund
Umeå Folkets Hus
Umeå Energi
Team Scandi
Sävar – Holmöns församling
Seajazz åter på Holmön!
När SeaJazz återigen kunde genomföras på Holmön 2022 värmde musiken i ett till en början kulet väder, men med en som vanligt gemytlig stämning. Musiken var varmt uppskattad av publiken. Här spelar det första gänget, Oscar Fridolfsson Band.
Holmöjazzens vänner samarbetar med @umeaenergi för att göra Umeå bättre. Vi har därför genomfört Holmön SeaJazz, en insats för en mer hållbar framtid i Umeå.
Äntligen Jazz på Holmön igen!
”Det är med stor glädje vi nu äntligen får anordna en jazzfest på Holmön igen, säger en mycket glad och entusiastisk Peter Sedlacek, ordförande för Holmöns alldeles egna jazzfestival SeaJazz. Efter två inställda festivaler är det nu återigen dags för en ny upplaga. Som vanligt med ett brett utbud av akter.
Festivalgeneral Henrik Sjöberg kan i år presentera ett gediget och brett program väl förankrat i den norrländska och österbottniska jazzmyllan med lite gästspel från Dalarna. Programmet håller hög kvalitet med mycket egenproducerad musik. Ibland gränsöverskridande och ibland traditionsburen som sig bör.
Meta Roos besöker festivalen tillsammans med Danne Johansson Kvartett. Det är en prisad jazzsångerska vi får möta. 1988 fick hon Ulla Billqvist-stipendiet och hon har även fått Anita O´Day-priset, Monica Zetterlund-stipendiet och Jan Johansson-stipendiet. Listan på duktiga musiker och sångkollegor som Meta mött på estraden kan göras oändligt lång, bland andra som solist i Claes Cronas trio, Georgie Fame, Putte Wickman, Arne Domnerus med flera. Meta har också medverkat som sångerska i flera filmer, debuten skedde i filmen ”1939”. Hon sjöng även ledmotivet ”En värld full av liv” i Walt Disneys ”Lejonkungen.
Danne Johansson kvartett består av Dan Johansson, trumpet, Tommy Lakso, gitarr, Hanz de Waard, bas och Jerker Johansson, trummor. Bandet har bland annat samarbetat med artister som Lasse Lystedt, Bernt Rosengren och Deborah Carter.
Från våra grannar i Österbotten kommer storbandet NUBB som står för Nordwall Udd Big Band. Med sig på scenen har de den unga lovande sångerskan Rebecca Varhama. Hon går under artistnamnet Remiha och är en finlandssvensk artist. Hennes röst är stark med ett känsligt, ärligt och personligt uttryck. I maj 2022 släppte hon sitt debutalbum ”In Between” med elva nyskrivna låtar i alternativ folk/soul-anda.
Förutom några av Rebeccas egna låtar kommer bandet att slå till med några riktiga storbandsstänkare. Det blir lite blandad kompott med låtar som ”License to kil” och ”Life on Mars”.
Friläge spelar egenskriven musik som genremässigt rör sig i popspektrat, men med inslag av lite allt möjligt. Ibland jazz, ibland funk, ibland nåt helt annat som de tycker låter bra. Texter på svenska som avhandlar både dejting-tv, frisördilemman och feg ungdomskärlek. Bandet varierar vem som spelar vilket instrument och har på senare tid vant sig vid att alltid ha gäster med på scen. Så kommer det bli även denna gång. På scenen kommer dessa instrument och personer att finnas: trummor, bas, gitarr, piano, sång, flygelhorn, melodika, percussion, Petra Sääf, Helena Burström, Emma Burström, och gästerna såklart!
Oscar Fridolfsson Band spelar musik där melodierna ligger i fokus. Oftast är låtarna komponerade av bandmedlemmarna och även om bandet har jazzen som utgångspunkt kan man ana influenser från både folkmusik och pop. Bandet består av Emma Burström, sång och div andra instrument, Jens Marklund, saxofon, Hannes Lundberg, gitarr, Thomas Burström, piano, Tobias Petersson, bas och Oscar själv på trummor.
Vasakyrkan Big Band bildades 2011 och leds av Isak Samuelsson. Bandet spelar mestadels egna arrangemang och har de senaste åren spelat psalmer samt samarbetat med gospelkören Messenger. På söndagen lyfter de taket i kyrkan.
”Jag är så otroligt, väldans glad att kunna presentera detta program på Holmön den 13 och 14 augusti. Fantastiska musiker i en fantastisk miljö. Och med en renoverad färja och extratur kl 11 på lördag borgar det för succé”, avslutar festivalgeneral Henrik Sjöberg.
SeaJazz ställer om till pop up-festival!
”In i det sista hoppades vi att kunna genomföra en festival som vanligt på Holmön. Men osäkerheten kring utvecklingen i pandemin kombinerat med situationen kring färjetrafiken, gör att vi inte kan vänta längre utan tvingas hitta ett nytt format för årets upplaga av Holmö SeaJazz.” Det säger ordföranden Peter Sedlacek. ”Vår alternativa plan är att banden får möjlighet att spela på valfritt ställe under sommaren och hösten, förhoppningsvis även på Holmön” säger festivalgeneralen Henrik Sjöberg.
I takt med att smittspridningen gått ner samtidigt som vaccinationstakten gått allt snabbare har festivalledningen sett mycket positivt på möjligheterna att genomföra en festival. Men osäkerheten kring eventuella nya mutationer gör att de nu tvingas fatta beslutet att ställa in festivalen. Trafikverkets beslut om minskade möjligheter att hyra extraturer gör det också svårt att genomföra festivalen som planerat.
”Jag är mycket ledsen och trött på situationen. Det ligger mycket arbete bakom årets program som jag är oerhört stolt över”, säger festivalgeneral Henrik Sjöberg. ”Men vi hoppas att vår alternativa plan kommer att glädja jazzälskare under sensommaren och hösten”, fortsätter han.
Festivalen bestämde tidigt att de medverkande skulle gå skadeslösa om festivalen ställdes in. Alla medverkande erbjuds fullt gage tack vare tillmötesgående från Umeå Kultur. På det sättet stöttas musiklivet och musikerna. Bandens motprestation blir att spela på valfritt ställe under sommaren och hösten. Gaget är ju redan betalt så det blir ett sätt för musikerna att ändå få spela sin musik och kanske få visa upp sig i sammanhang som annars inte skulle blivit av. Detta kan i sin tur generera fler spelningar för banden.
”När banden spelar så sprider vi samtidigt medvetenheten om festivalen, vilket gör att vi förhoppningsvis får fler besökare i framtiden”, säger Peter. ”Vi gör det här inte bara för musikerna, utan för att vi tycker att Holmön är en så fantastisk plats. En inställd festival är ett hårt slag för besöksnäringen på ön och det gör ont varje gång vi tvingas ställa in. I år hade vi kommit överens både med restaurangen Novas Inn och caféverksamheten på ”Panget” om att servera mat och fika under festivalen”, fortsätter han.
Men som sagt, det kommer tillfällen att ta del av den musik som skulle ha presenterats på Holmön. Det är ett brett och kompetent utbud minsann. Allt från melankolisk jazz inspirerad av de djupa skogarna via fusionjazz och traditionell storbandsswing till saxofonisten Jonas Knutsson och den argentinska slagverkaren, kompositören och sångerskan Liliana Zavala. De sistnämnda två tillsammans med den lokala orkestern Hensjo i ny, spännande och gränsöverskridande musik. Spelningarna ska ske i Umeå, och förhoppningsvis på Holmön, men också i vårat grannland Finland. Medlemmarna i ett av banden är nämligen bosatta i Österbotten.
”Det blir spännande att se var och när de olika banden dyker upp. Kanske får vi se uppträdande på lite oväntade ställen under hösten. Håll utkik!”, avslutar Henrik med ett finurligt leende.
Programmet är klart för Seajazz 2020
Programmet är klart och här kommer ett viktigt meddelande och styrkebesked från oss.
”Det är en utmaning att arrangera en jazzfestival i dessa Corona-tider”, säger ordförande Peter Sedlaceck. Men Seajazz tar sig an uppgiften med kraft. ”Vi utgår fortfarande från att det skall gå att genomföra en festival som planerat ute på Holmön. Men om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten fortfarande kvarstår i slutet på sommaren så kommer hela festivalen ändå att genomföras”, fortsätter Peter. Det blir då utan fysisk publik närvarande. Hela festivalen flyttar ut i cyberrymden och sänds direkt hem till TV:soffan, datorn eller telefonen. ”Vi har en tydlig plan för hur detta skall gå till och förhoppningen är att vi kan göra sändningen på vår ordinarie scen på Holmön. På det sättet kan publiken komma så nära den riktiga känslan av spelplatsen och dess atmosfär som möjligt. Om det inte är genomförbart kommer festivalen att sändas från en scen i Umeå”, avslutar Peter.
Programmet är klart och det är ett brett och kompetent program som festivalgeneral Henrik Sjöberg lyckats boka i år. Hans egna band HENSJO samarbetar i år med saxofonvirtuosen Jonas Knutsson samt den argentinske slagverkaren, sångaren och kompositören Liliana Zavala. ”Det blir egna kompositioner i nya specialskrivna arrangemang. Musiken är både subtil och kraftfull, medryckande rytmisk och är inspirerad av musik från hela världen”, säger Henrik.
Finland och Österbotten gästar jazzfesten med Ostrobothnia Jazz Sextett. De spelar mestadels musik av den argentinske kompositören Astor Piazzolla, men även arrangemang av lokala melodier kommer att framföras. De spelar en musik som kan liknas vid kammar-jazz. Här ges stor vikt åt dynamik och ett friare rytmiskt förhållande jämfört med mera traditionell jazz. De fick lysande recensioner från sin CD Hotel Astor: ”Samspelet är tajt och arrangemangen sitter som en smäck med livfulla soloutflykter från alla inblandade”, Andreas Backelund (LIRA).
Om Covid-19 fortsatt sätter käppar i hjulen och OJS inte har möjlighet att resa till Sverige kommer de att spela in sitt framträdande. Det kommer sedan att sändas i samband med direktsändningen av festivalen.
Det blir en del fusion-jazz under festivalen. ”Vi är väldigt glada att i år få bjuda på både ungdomar och mer garvade musiker i genren”, säger Henrik. Först ut är ett resultat av ett samarbete med Kulturskolan. Nämligen deras eget Fusionband bestående av unga lovande musiker. Elin Dahlberg, pianist i bandet: ”Det ska bli fantastiskt kul att få spela på en riktig jazzfestival. Det är första gången för oss. Nu måste man öva hela sommaren så att man är i form när det gäller.”
Detta följs upp av Widding-Sandström. En sextett av skickliga lokala musiker verksamma i Umeå. Gruppen spelar musik komponerad av pianisten Göran Widding i arrangemang av gitarristen Rickard Sandström. Musiken kan beskrivas som rytmisk och melodisk fusionsmusik med influenser från funk, jazz, latin, rock och progg.
Den traditionella swingen representeras i år av VA Big Band. De spelar traditionell swing från den tid då storbandsmusiken dominerade dansbanorna. I front på sång hittar vi Maud Sparrman och Janne Pettersson som tar sig an uppgiften med den äran. ”Det är första gången VA besöker festivalen vilket gör oss extra glada”, fyller Göran Sjöberg i. Han är kassör i föreningen.
Från Tjeckien kommer flöjtisten, basklarinettisten och kompositören Žofie Kašparová med sitt band. Musiken är inspirerad av de djupa skogarna om hösten, staden mitt i natten, spegelblanka sjöar, tystnaden en vintermorgon, landskapet utanför tågfönstret och fönstret bakom dina stängda ögon… Det genrelösa soundet av den melankoliska flöjten, saxofonen, trumpeten och kontrabasen innehåller influenser av jazz, olika typer av världsmusik, minimalism, arabiska rytmer och skandinavisk och tjeckisk folkmusik. Bandet framträder i Kyrkan på söndag den 9 augusti om det blir som planerat. I annat fall ingår de i det ordinarie programmet som streamas på lördag den 8 augusti.
Även i år som synes ett gediget och blandat program som inte lämnar någon oberörd. En festival väl värd ett besök. Varmt välkommen fysiskt eller om det blir i cyberrymden.